divendres, 15 de maig del 2015

Butlletí número 4

Ja tenim aquí el quart número del butlletí del Grup de Diàleg Interreligiós d'Olot!

En aquesta ocasió, el butlletí abandona el format pdf, i es pot llegir sencer a través d'aquest blog. Esperem que el gaudiu!

Portada

Per qualsevol ésser, la mare és la persona més important en el món, ja que et dóna vida i a més a més et dota de criteri per poder sobreviure, continuar endavant i per sobre de tot, seguir somiant. Cada mare reflecteix en els seus fills i filles allò que li agrada, els mostra els seus gustos i busca el millor per ells. Totes les mares són diferents però molt iguals alhora, ja que cada una fa el que pot però l'objectiu comú de totes és la felicitat dels seus fills, marit i familiars, dit d'una altra manera, de les persones properes a elles. Això fa que moltes vegades les mare... (Continua llegint)

Actualitat

  • Espai de les Entitats Proa 16. El passat 2 de Febrer ens trobarem a l'Espai Proa 16, unes quantes entitats, de les 11 que utilitzem habitualment aquest espai comú, per tal de fer-ne una valoració. Les entitats varem poder expressar el nostre parer, així com fer les nostres demandes: disposar d'un espai propi per poder-hi tenir i guardar la nostra documentació, cosa que se'ns va concedir, hores d'ara disposem d'una prestatgeria amb clau.
  • El fòrum intercultural d'Olot. El passat 7 de març es dugué a terme el 1r Fòrum Intercultural d'Olot, amb lema "Tot i tots som Olot", per reivindicar la ciutat per a tots les persones. La comissió organitzadora la conformen veïnes i veïns d'Olot procedents dels diferents col·lectius que conviuen a la ciutat. Hi varen ser convidats i hi varen participar com assistents. Es va tractar el tema de l'Islam, la taula de ponents la formaven: l’imam de la mesquita d’Olot, Rahal Hoummi, el professor d’alcorà, Saja Touray i l’estudiosa del món musulmà Dolors Bramon.
  • Parelles lingüístiques. Atenent la bona acceptació que te el projecte de les parelles lingüístiques del Servei de Català d'Olot, una eina del Consorci per a la Normalització Lingüística, que posa en contacte voluntaris catalanoparlants amb persones que s'incorporen al català a través de les activitats que els proposen els primers,  la Direcció General d'Afers Religiosos, ens ha proposat d'endegar el projecte entre les confessions del GDIO, per promoure l'ús del català. S'ha aconseguit formar dues parelles.
  • La sala multiconfessional de l’Hospital Nou. La bona relació del GDIO i la Direcció de l'Hospital Comarcal d'Olot, ha permès l'ús de l'Espai multiconfessional per la celebració d'actes comunitaris, a part de la missa catòlica. Així les congregacions evangèliques del Grup, el passat 22 de març, celebraven per primera vegada el culte dominical.
  • La Marató de sang. Un any més a Olot, el 9 de maig es celebra la Marató de la sang, amb el lema "ets ric sigues generós". El Grup de Diàleg Interreligiós, es va comprometre amb la campanya de recollida de sang amb la difusió a la participació com a donant o des del voluntariat.

En primera persona

  • Entrevista a una mare sikh:

Què és per tu ser mare?
Sóc molt feliç, encara que sempre hi ha moments de tot, però m'alegro molt cada dia al veure els meus fills.

Quin consideres que és el rol de la mare en la societat?
Tradicionalment, les mares han cuidat de la família, primer del marit i els fills, després els avis... i el rol assignat era el de cuidadores, continua sent el mateix, tot i així, ara les noves generacions l'estan reconduint cap a un paper més igualitari al dels homes.

Què en penses de la celebració del dia de la mare?

Està bé que hi hagi un dia, però a una mare, els fills no li han d'agrair tot el que fa per ells un dia de l'any, sinó sempre que ho sentin (no cal cada dia però tampoc un sol dia de l'any).

  • Entrevista a una mare evangèlica:

Què és per tu ser mare?
Per mi ser mare és una benedicció, sempre que he pogut he estat al costat de les meves filles i això ha sigut per mi una de les coses més importants de la meva vida.

Quin consideres que és el rol de la mare en la societat?
Jo crec que la mare és una de les persones més importants de la societat, encara que no se li doni el valor que realment té. Una mare forma part del futur de qualsevol lloc, està formant als seus fills que seran el futur de la societat.

Què en penses de la celebració del dia de la mare?
És un dia de celebració important, totes les mares haurien de celebrar-ho, encara que hi ha mares que no poden, però de alguna manera els que estan al seu voltant haurien de reconèixer la labor de les mares en la família i en la societat.

  • Entrevista a una mare catòlica:

Què és per a tu ser mare?
Per a mi és el més important de tots els rols, i que només saben fer les mares. L’amor i la dedicació d’una mare dóna sentit a la família, tot i que ara és més difícil perquè els horaris laborals i els escolars moltes vegades no són compatibles. Llavors sort dels avis…

Quin consideres que és el rol de la mare en la societat?
Per a mi ser mare és sentir molta alegria en veure com els fills creixen i arriben a ser adults feliços. Però de vegades ha estat la tristesa la que ha omplert el meu cor en veure un fill que no troba el seu camí. Ser mare per mi és fer costat sempre, estar prop seu tant en les alegries com en les penes. Per mi ser mare és estimar, estimar i estimar…

Què en penses de la celebració del dia de la mare?
Jo crec que “el dia de la mare” són els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia. Per aquesta nostra societat tant consumista, s’ha inventat “dies” per a tot. Un dels meus fills diu que en lloc del dia de la mare s’hauria de dir “dia del Corte Inglés”. De totes maneres, que en aquest dia els fills ja grans et truquin i et diguin “gràcies mare” sempre fa feliç. No calen regals materials. Anem tots tant atrafegats que de vegades ens han de recordar les coses més evidents.

Calendari 

24 de maig: Pasqua de Pentecosta (Cristianisme: commemoració del do l'Esperit Sant als deixebles)
4 de juny: Corpus Christi  (Cristianisme catòlic: dia dedicat al sagrament de l'Eucaristia. Aquesta festa s'ha traslladat al diumenge posterior, dia 7 de juny)
16 de juny: Martiri del Guru Arjan Dev (Sikhisme: commemoració del martiri d'aquest guru, que fou el compilador del llibre sagrat, el Guru Granth Sahib)
18-21 de juny: Inici del mes de Ramadà (Islam: inici del mes del Ramadà, durant el qual els musulmans practiquen el dejuni durant el dia).
24 de juny: Sant Joan Baptista (Cristianisme catòlic: festivitat dedicada a aquest sant, predecessor de Jesús)
16 de juliol: Mare de Déu del Carme (Cristianisme catòlic: diada dedicada a aquesta advocació mariana)
18-21 de juliol: Aïd al-Fitr (Islam: darrer dia del dejuni del mes de Ramadà. La data pot variar un o dos dies)
15 d'agost: Assumpció de Maria o Mare de Déu d'Agost (Cristianisme catòlic: celebració de l'assumpció de Maria, en cos i ànima, al cel)
8 de setembre: Nativitat de maria (Cristianisme: celebració dedicada a la Verge Maria. En el catolicisme, és la data dedicada a les "verges trobades", com la del Tura).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada