divendres, 9 de juny del 2017

Creences i religions: Llibertat, diversitat i conflicte


El divendres dia 2 de juny es va presentar l’itinerari en diversitat de creences. L’acte va constar de tres parts. Després d’una breu introducció a càrrec d’en Josep Berga es varen explicar algunes de les més de 30 activitats de l’itinerari. Totes elles tenen com a pal de paller l’exposició que hi haurà al museu dels Sants a partir del 17 de juny. A més a més, en paral·lel es duen a terme accions en l’àmbit educatiu, enfocades tant als claustres com a l’alumnat de secundària.

Tot seguit la Teresa Forcades va parlar Drets Humans i Religió, exposant com la diversitat ens enriqueix a tots i explicant de manera molt entenedora i amena com cap religió pot tenir cap privilegi i cal fer lloc a l’espai públic a tot allò que ens fa persones sense imposicions.

En la tercera part, la periodista Glòria Barrete (redactora del portal web Catalunya Religió i guionista del programa Signes dels Temps de TV3), va dinamitzar un col·loqui amb la presència de Josep Maria Martínez, pastor de l’Església Evangèlica Beraca; Mn. Lluís Solà, de la parròquia d’Olot; Laila El Gamouchi , membre de Garrotxa Diversa de confessió musulmana; i Jaskirat Singh, membre de la junta de la Comunitat Sikh de la Garrotxa.

Durant el col·loqui també hi va haver moltes aportacions interessants. Així en Josep M. Martínez va parlar dels inicis i els objectius del Grup de Diàleg Interreligiós a Olot (GDIO).

Mossèn Lluís va posar sobre la taula un dels reptes pendents: que la coneixença i la bona entesa que hi ha entre els membres del GDIO puguin impregnar a tots els membres de les comunitats i en concret en el seu cas, de la catòlica.

La Laila va explicar com viu el ramadà i com cal trencar tòpics i prejudicis perquè els fills de famílies musulmanes deixin de preguntar a casa: Perquè diuen que som dolents?

Finalment, en Jaskirat, entre altres aportacions va fer referència a una intervenció anterior per explicar-nos que les dues primeres paraules del Guru Granth Sahib (llibre sagrat del sikhisme): “Ek Onkar” fan referència a la mateixa única unitat de la que havia parlat la Teresa Forcades.

(Article publicat al blog del CASG: http://www.casg.cat/creences-i-religions-llibertat-diversitat-i-conflicte)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada